Над 2000 четвъртокласници ще вземат участие във външното оценяване
Над 2000 четвъртокласници ще вземат участие във външното оценяване / Дарик нюз, Архив

2238 деца от 4-ти клас ще се явяват на изпит по външно оценяване в Сливенска област. Това съобщи за Дарик Йорданка Стоилова експерт в Регионалния инспекторат по образование.

Външното оценяване по български език и литература ще се състои днес, по математика на 10-ти, а на 14 и 15 май са изпитите по предметите човек и общество и човек и природа. Външното оценяване се осъществява чрез писмено изпитване, тест, който включва задачи от отворен и затворен тип.

Времето за провеждане на изпита е един учебен час, а началото е 10 часа за всеки един от изпитите. Тестовете по математика, човек и общество и човек и природа съдържат 16 задачи с три възможни отговора, от които само един е верен и три задачи от отворен тип.

Новост тази учебна година е, че по български език и литература тестът включва освен диктовка и текст за четене с подразбиране и 11 задачи към него, обясни Стоилова.

Учениците със специални образователни потребности също могат да вземат участие във външното оценяване, но само по преценка на специална комисия и съгласието на родители. По време на изпитването се осигурява присъствие на учители - логопеди, ресурси учители или психолози. Оценката от външното оценяване е текуща, уточни Стоилова.