Митрополит Иоаникий: Трябва да се учим от историята, защото никой сам не може да оставя трайни следи
Митрополит Иоаникий: Трябва да се учим от историята, защото никой сам не може да оставя трайни следи / община Сливен

Повече от 1000 души се събраха днес на площада пред паметника на Хаджи Димитър и сливенските възрожденци Панайот Хитов, Добри Чинтулов, д-р Иван Селимински, д-р Георги Миркович, Сава Доброплодни, Георги Икономов и Иван Добровски в Сливен, за да станат част от общоградското честване на Националния празник на Република България - 3-ти март, 136 години от Освобождението ни.

Военният  ритуал по полагане на венци и цветя в памет на героите, отдали живота си за освобождението на България извършиха военни от Центъра за подготовка на специалисти в града и военен духов оркестър.

„На Трети март празнуваме свободата – най-ценното завоевание в историята на човечеството, благодарение на което и днес със самочувствие се наричаме българи. Освобождението дойде благодарение на безкрайния патриотизъм на участниците в Априлското въстание, в Шипченската епопея, благодарение на всеотдайността на българските опълченци и героизма на руските, белоруските, украинските, румънските и финландски войни. И разбира се - благодарение на всички родолюбци, които дариха част от себе си за родината. Сред тях имаше монаси и свещеници, учители, занаятчии и търговци, селяни и граждани, бедни и богати”, каза в словото си кметът Кольо Милев. Панихида в памет на загиналите войни за Освобождението на България и благодарствен молебен отслужи владиката на Сливен митрополит Иоаникий, в съслужие с архимандрит Калист и отец Евгений. „Ние трябва да се учим от историята, защото показва на съвременниците, че никой сам не може да оставя трайни следи. Истините на миналото да бъдат винаги пред нашия поглед и да ни сочат пътя на сплотяване и обединени в името на любовта към отечеството и бога”, каза в словото си митрополит Иоаникий.

Венци и цветя на признателност пред паметника на Хаджи Димитър и сливенските възрожденци положиха кметът Кольо Милев, народните представители Десислава Танева, Деян Дечев и Янко Янков, владиката на Сливен Иоаникий, областният управител Корнелий Желязков, зам.-председателят на Общинския съвет - Сливен Мария Григорова, общински съветници, представители на  РИО на МОН, командването и личния състав на Центъра за подготовка на специалисти, Чавдар Божурски – директор на Областната дирекция на МВР. Тематичен концерт изнесе Ансамбълът за народни песни и танци – Сливен.

От площад „Хаджи Димитър” бе даден стартът на традиционната лекоатлетическа щафета „Освободител”, която се организира за 50-пореден път.

Митрополит Иоаникий: Трябва да се учим от историята, защото никой сам не може да оставя трайни следи
netinfo