Митрополит Иоаникий: Никакъв донос не съм правил
Митрополит Иоаникий: Никакъв донос не съм правил / Дарик Сливен

„Никога не съм се подписвал, никакъв донос не съм правил, а това, че някой ме е завербувал, той си отговаря” . Това заяви Сливенският митрополит Иоаникий. „Защото чух в София, че на някоя беседа с отговорни в онези времена хора могат да те завербуват, без да се подписваш. Знаете ли колко е радостно и утешително да чувстваш вътрешно спокойствие и блажен мир, който не може да се изживее с доноси”, каза още Иоаникий. Комисията по досиетата огласи и писмо от 1990 година за унищожаването на личното и работно дело „Кирилиевич”.

Сливенският митрополит коментира така „По-интересното за мен беше, че в картончето пише, че на основание писмо № 1018 от 27 февруари 1990 г. е разпоредено досието да бъде унищожено. Кой го е разпоредил, не знам. Съжалявам, че е унищожено, защото ако беше запазено, щеше да се види, че в него няма никакви доноси”. Трябва да казваш истината и да я защитаваш, добави митрополит Иоаникий. В момента владиката е притеснен не толкова за себе си, а паството си.

Според него „Малко или много нашето служене е да възстановяваш божият образ, и ако си се отдалечил, наранен, този образ трябва да се изчисти , подмени и доближи до бога”. Най-важни задължения е да си свещеносъдействат, да проповядват, да спасяват и всички онези, които са далеч от църквата да бъдат по-близко до нея, да почувстват нейната сила и нейната утеха”, каза още  митрополит Иоаникий.