Министерство на образованието и ДС пречат на вероучението, смята свещеник
Министерство на образованието и ДС пречат на вероучението, смята свещеник / DarikNews.bg

Сливенският свещеник отец Силвестър Янакиев смята, че една от причините в училище да не се въвежда вероучение или религия, е противоборството на Държавна сигурност. Свещеникът заяви в интервю за Дарик, че всички образователни министри досега са били богоборци и то в три поредни мандата. Но проблемът бил повече в екипа на министерството, който остава на работа при смяната на дадено правителство. Всеки следващ министър бил манипулиран, че вероучението е нещо недобро.

Силвестър заяви, че църквата ще продължи да се бори и доказа, че може с многохилядното литийно шествие в София, но се налага да общува с много с политици. „Разбрахме, че не става дума за директива от Европейския съюз, говорим за едно обикновено просто упорство от страна на българските политици. Те като хора недорасли и недоучили в смисъла на православието, неопитали вкуса на свещеното писание, се страхуват от него. 90 процента от настоящите министри и депутати са деца на Светата православна църква и те трябва да се покоряват на своята майка.

„Като православен християнин всеки от депутатите има дълг към църквата и вместо те самите да предложат модел за въвеждане на вероучението в училище, те се спират", коментира свещеникът. Отец Силвестър Янакиев, който участва в комисията по образование към Светия Синод предложи по време на управлението на Тройната коалиция тогавашният министър на образованието Даниел Вълчев да бъде анатемосан.