Международно отличие за хор „Балкански”
Международно отличие за хор „Балкански” / Младен Станев

Камерен хор "Балкански" към фондация "М. Балкански" се класира сред наградените участници в Международния хоров фестивал и конкурс, провел се в Охрид в края на август. В конкурса участваха над 50 хорове от целия свят, по оценката на международното жури новозагорският хор получава 70 от 100 възможни точки, което му дава трета награда в категория „смесени хорове”, съобщава диригентът Младен Станев.

Хорът участва във фестивалната и конкурсната програма с жанрово разнообразен репертоар, включващ произведения от световната и българска хорова класика. Участниците имаха възможност да обменят творчески опит с други състави, диригентите им, както и да се докоснат до историческата съкровищница на града.

Хор "Балкански" е създаден през 2010 г. благодарение на инициативата на проф. Минко Балкански и цели възстановяването и развитието на хоровата култура в Нова Загора и региона, повишаване на интереса на обществеността към културните и духовните ценности.

Наградата, получена в първото международно участие на състава, не е била цел на пътуването и приятно е изненадала диригента Младен Станев и хористите. Тя дава надежди за бъдеща успехи и развитие на състава.