Кръг от планинския шампионат по автомобилизъм над Сливен в неделя
Кръг от планинския шампионат по автомобилизъм над Сливен в неделя / gong.bg

43 пилоти са заявили участие в деветия кръг на Националния планински шампионат „Българка 2010". Сред тях са известните Илия Царски с Митцубиши Лансер, Николай Златков с Ауди S 1 и Тихомир Златков с "Форд Ескорт". За сега има 5 сливенски състезатели - Христо Христов - ЧОКО, Байчо Ненов, Ясен Шопов, Щилиян Тенчев и Красен Желев.

„Българка" се провежда за четвърти път след възстановяването му и до този момент броят на заявките е най-голям в сравнение с предните години. Стартът е в неделя, 19 септември, от 10. 30 часа в местността Абланово. Награждаването ще бъде около 14.00  часа. Предния ден са техническият преглед и тренировката за място в три манша, като някой от пилотите може да измине трасето и само един път, ако е доволен от времето си. Общата дължина на трасето е 5 км и 300 м, денивелацията между старта и финала 350 м, изкачванията в официалното състезание са в два манша. Трасето е прието от комисията по трасетата, която е помощен орган на Българската федерация по автомобилен спорт.

„Условията и пътят в балкана над Сливен са идеални за такива състезания и това се оценява дори от чужденците", каза пред Дарик един от организаторите Стефан Хаджилуков. Според него на други места се правели изкуствени шикани, докато сливенското трасе предлага достатъчно препятствия, а настилката е в добро състояние.

Организаторите вече са подрязали храстите и почистили трасето, но се обърнаха към публиката с призива да не замърсява природата наоколо, още повече че феновете оставиха страхотна мърсотия след края на рали „Сливен". Публиката трябва да избере и безопасни места, за предпочитане нависоко над пътя.