/ Община Котел
Празниците в община Котел на Първи март не са свързвани само с Баба Марта, но и с Деня на самодееца. В тази връзка, кметът Коста Каранашев поздрави всички граждани, самодейци, художествени колективи, танцови и певчески групи от 15-те читалища в общината с двойния празник.

„Чудесно е, че Денят на самодееца е именно днес - 1 март, денят, в който посрещаме и Баба Марта. Българската култура и традиции са се запазили през вековете благодарение на хора като вас, а пъстротата и колорита на вашето творчество и тази на мартениците са в основата на всичко, което радва човека“ –се казва в поздравителния адрес на кмета на община Котел  към читалищните дейци.

Котел
община Котел


„Честита Баба Марта и на всички граждани на община Котел! Бъдете здрави, позитивни и вдъхновени за един смислен и съдържателен живот, за благото на вашите семейства и за цялото ни общество!“ – се посочва още в поздрава.

Котел
община Котел


Дървета по пешеходната улица в Котел бяха тематично украсени с мартенички. Жителите и гостите на планинската община ще се радват на белите и червени мартенички, символ на дълголетие, здраве и плодородие до края на месеца.

В първия ден на месец март, второкласници от СУ "Георги Ст. Раковски" Котел, с ръководител Грета Рашева, сръчно изработиха мартенички, които подариха с пожелание за здраве и дълголетие на възрастните хора от "Дневен център за стари хора" в гр. Котел.

Котел
община Котел


Празникът на Баба Марта в българските традиции символизира края на зимата и идването на пролетта. Той носи пожелание за здраве и плодородие в началото на новия цикъл в природата.

Всяка година, в първите дни на март, българите си подаряват мартеници. Закичването с мартеници на 1 март е традиция, която е характерна единствено в България.