Искат публичен диспут за силния звук от минарето в кв. „Надежда”
Искат публичен диспут за силния звук от минарето в кв. „Надежда” / wikimapia.org

Сигнал-предложение разпратиха до медиите в Сливен, до Негово Високопреосвещенство Сливенския митрополит Иоаникий, кмета на общината, директора на ОДМВР, Районната прокуратура, РЗИ и Районното мюфтийство от Сдружение „Свети Георги Победоносец”.

„Става дума за построения през 2009 г. Молитвен дом в квартал „Надежда“ и неговото функциониране като такъв. Молитвеният дом проработи през лятото на 2009 г. От тогава започват и проблемите на съгражданите от съседните квартали. Мощен мюезински вой създава сериозни настроения в гражданите, които не могат да се възползват пълноправно от правото си на спокоен живот и пълноценна почивка” – пише в сигнала.

Според Сдружението това нагнетява напрежение не само сред българите, живеещи в съседните квартали, така и сред ромите от квартал „Надежда“, като се подчертава, че към настоящия момент, противопоставянето между гражданите не е на верска или етническа основа.

В момента относимата правна рамка, към поставения проблем е залегнала в Наредбата за обществения ред на територията на Община Сливен, където в чл. 2 е посочено, че с оглед на опазването здравето и осигуряване условия за спокойствие, труд и отдих на гражданите се забранява извършването на всякакви дейности, причиняващи шум, вибрации, отделяне на прах, дим, излъчвания, замърсявания и други подобни над общоприетите норми, съгласно действащото законодателство, разясняват от Сдружението и допълват, че според тях този и други текстове от Наредба не се прилагат, което създава усещане за безнаказаност и поражда сериозен отпор и обществена нетърпимост.

 

Отправя се покана за провеждане на публичен диспут, на който да бъдат точно и ясно очертани проблемите и да се вземат конкретни мерки за тяхното разрешаване, както и срокове за изпълнението им.