Хванаха банда крадци, с криминално проявени малолетни
Хванаха банда крадци, с криминално проявени малолетни / Дарик Сливен

Заловени са извършителите на множество взломни кражби от магазини, търговски обекти, частни домове и мазета в жилищен комплекс „Даме Груев" в Сливен. Това съобщи на пресконференция началникът на РПУ - Сливен Неделчо Неделчев.

Групата е задържана на 11 януари.  В нея участват двама пълнолетни и четирима непълнолетни от ромския квартал „Надежда".

Единият е криминално проявен, на 32 години, осъждан 17 пъти, със седем досъдебни производства, само за периода 2009-2010 година.

Вторият пълнолетен е на 23 години, осъждан осем пъти за времето от 2003 до 2007 година. В момента срещу него има 7 досъдебни производства и две висящи дела.

Непълнолетните са неграмотни роми, някои не ходят на училище и са от семейства на криминално проявени. Първият от тях е бил във възпитателно училище в Разград, сега е преведен в Бойчиновци с влязла в сила присъда. От 2007 година до сега е извършил 31 кражби в района на промишлена зона в Сливен, по строителни обекти, автомобили и вилна зона.

Вторият също е криминално проявен, осъждан на пробация за 8 месеца. Извършител е на 16 кражби. Третият непълнолетен крадец също е осъден на пробация, живее в много лоши битови условия, води се на отчет в Детска педагогическа стая и е извършил 14 кражби. Последният има 25 кражби. Баща му в момента излежава ефективна присъда за кражба в Бургаския затвор.