Гигантско водно конче и дървен кон в ямболския парк
Гигантско водно конче и дървен кон в ямболския парк / община Ямбол

Две от мащабните скулптурни фигури, изработени в рамките на традиционния есенен пленер „Певецът на Тунджа”, вече са монтирани в Градския парк в Ямбол. Гигантско водно конче е кацнало насред водното огледало в Големия розариум, а в подстъпа към обновения детски кът е поставен внушителен дървен кон. Още в почивните дни двете нови атракции се радваха на огромен интерес от гражданите. Арт-инсталациите бяха обект на нескончаеми фотосесии и забавление за децата, превръщайки се в новите символи на ямболския парк, съобщават от общинския пресцентър.

Триметровото водно конче е дело на ямболския скулптор Борис Йорданов, а автор на дървения кон е Иван Танев.

В близките дни предстои да бъдат монтирани още две арт-инсталаци в парка. Над Големия розариум крила ще разпери триметрова пеперуда по проект на Мариян Дянков, а в пространството до Младежки дом „Г. Братанов” ще се извиси гигантски зелен чук. Негов автор е Николай Караманов.

 

Изработването на скулптурни фигури, които да бъдат изложени на открито в Градската градина бе новият момент в тазгодишното издание на пленера. Идеята е пластиките да останат за постоянно, допълвайки по артистичен начин атмосферата на ключови места в парка.