Фолклорният празник „На събор край Тунджа” се провежда в Ковачите
Фолклорният празник „На събор край Тунджа” се провежда в Ковачите / netinfo

Около 400 се очаква да участват в традиционния за селищата от цялото поречие на река Тунджа фолклорен празник „На събор край Тунджа” днес. В село Ковачите се очакват 50 колектива и индивидуални изпълнители от Сливенска, Ямболска и Сунгурларска община.

„Целта на събора е да поддържаме жива фолклорната традиция и да я популяризираме сред младите хора”, каза заместник-кметът Иван Славов. В програмата има възпроизвеждане на пролетни обреди и обичаи. Ще се представят и трудови обичаи – сеитба, жътва, романя, вършитба и други както и детски игри, традиционни занаяти в селищата.

В рамките на Регионалния празник се провеждат конкурси за цялостно автентично представяне на обред, конкурс за най-добър традиционен костюм и обреден реквизит, конкурс за изпълнение на обреден танц от конкретен обред, конкурс за надиграване – танцови групи, които изпълняват местни хора.

Те ще бъдат оценяване от жури с председател д-р Владимир Демирев, Регионален исторически музей, хореографа Станка Иванова и Иван Стоянов, ръководител на оркестъра  на Ансамбъла за народни песни и танци - Сливен.