Електронен регистър ще класира децата в детските заведения от следващата година
Електронен регистър ще класира децата в детските заведения от следващата година / DarikNews.bg, архив

С 20 гласа „за", 4 „ против" и 15 „въздържал се" Общински съвет Сливен прие Наредба за условията и реда за записване, отписване и преместване на деца в общинските детски ясли, детски градини и полудневни подготвителни групи.

С тази наредба се определят редът и начинът за прием в детските ясли и яслените групи в детски градини от 10 месечна до 3-годишна възраст, в групите на детските градини от 3 годишна възраст до постъпването им в І клас и в полудневни подготвителни групи към училищата, на територията на Община Сливен.

Наредбата обхваща регистриране за участие в електронно класиране; класиране на децата по определени критерии, записване на децата, класирани за прием, в съответната детска ясла или детска градина;, преместване, отписване.

Родителите/настойниците имат право да посочат до 6 детски заведения в заявлението за участие за прием чрез електронна система. За детските градини, които имат сгради с различни адреси, всеки адрес е отделно желание. Класирането е отделно за всяко детско заведение и за всеки негов отделен адрес, както и за всяка възрастова група в него.

Родителите/настойниците следва да подадат заявление за записване, в сроковете, а записването се извършва от директора на съответната институция, след проверка на подадените от родителя задължителни документи и документите, удостоверяващи ползваните точки по съответните критерии за класиране.

Задължителни документи при записване са:

- попълнено заявление за записване по образец, предоставен от съответното
заведение;
- копие от удостоверението за раждане на детето и оригинал за сверяване;
- документ за самоличност на подаващия заявлението родител/настойник, за
удостоверяване при поискване.

Приетата Наредбата влиза в сила от 01 януари 2017 година. До влизането й в сила Правилата за прием, за предстоящата 2017/2018 учебна година, се утвърждават от кмета на общината до 20 декември .2016 г.