Едва 417 регистрирани по закона за етажната собственост до обяд
Едва 417 регистрирани по закона за етажната собственост до обяд / Дарик Сливен

417 заявления по Закона за управление на етажната собственост са регистрирани до днес на обед в община Сливен. Това съобщи за Дарик младши специалистът по етажна собственост в Центъра за административно обслужване в Сливен Ваня Динева.

115 са регистрираните само за последните 2 дни. За сравнение, според представително изследване на Териториално статистическо бюро в края на 2008 г. броят на стоманобетонните жилищни сгради в област Сливен е 1817, тухлените сгради са 46 813, а сградите с друга конструкция са 12 055 броя. Жилищата в община Сливен са  58 488.

Десетки граждани чакат на опашка пред центъра за административно обслужване, има създаден ред и предварително се проверяват домовите книги, заявленията от домоуправителите и протоколите от общите събрания, преди да се подадат на гишето.

Срокът за регистрация изтича на 30 юни, като служителите ще работят до 17 часа. Дотогава е възможността за последните председатели на домсъвети, които искат да се включат в законовия срок. Таксата от 2 лв. те ще могат да платят и на следващия ден, защото касата затваря в 15 часа. След 30 юни законът предвижда глоби от 100 до 500 лева.

Собственик или обитател в сграда, който не изпълнява задълженията си по Закона за етажната собственост, се наказва с глоба от 20 до 100 лева, когато е физическо лице, и с до 350 лева, ако е юридическо.

Общинари обаче коментират, че едва ли ще се намери някой, който да налага и събира глобите, още повече предвид огромния брой нерегистрирани. Граждани изказват мнение, че домовите книги нямат никаква юридическа стойност и никой не проверява истинността на данните в тях. Няма и кой да контролира дали собствениците на животни са ги вписали в книгите, които имат специална графа за домашни любимци.