Едноличните търговци подават данъчни декларации до края на април
Едноличните търговци подават данъчни декларации до края на април / Dariknews, Архив

Едноличните търговци подават данъчните си декларации до 30 април. Доходите от стопанската им дейност през 2013 г. се облагат с 15%. В същото време за доходите, подлежащи на облагане с данък върху общата годишна данъчна основа, всички физически лица заплащат 10% данък , припомниха от НАП Сливен.

На територията на областта са регистрирани 6 651 еднолични търговци. Тези от тях, които през 2013 г. не са осъществявали стопанска дейност и не са придобили други доходи, подлежащи на деклариране, не са задължени да подават декларация през 2014 г.

През 2013 година доходи като еднолични търговци са декларирали близо 3 000 физически лица от област Сливен.

Декларираният данък за довнасяне трябва да бъде платен също до 30 април. Попълването на декларация във варианта с баркод гарантира на клиентите на НАП, че няма да допуснат технически грешки, тъй като дължимият данък се изчислява автоматично след попълване на приложенията за различните видове доход.

5% отстъпка могат да ползват едноличните търговци и физическите лица, които подадат годишната си данъчна декларация по електронен път, подписана с електронен подпис, до 30 април 2014 г. Отстъпката се ползва върху размера на данъка за довнасяне, определен в декларацията.

Данъчните декларации за доходите могат да бъдат подадени до крайния срок - 30 април и в 40 пощенски станции на територията на областта. На обозначените места клиентите могат да входират данъчните си декларации, което е равностойно на посещение в НАП. Те ще получат входящ номер на момента, без да е необходимо да заплащат за услугата.

Задължително е да се попълни телефонен или мобилен номер за контакт и документите да са подписани.