Две разрешителни за работа на непълнолетни издадени в Сливен
Две разрешителни за работа на непълнолетни издадени в Сливен / netinfo

2 искания за издаване на разрешение за работа на непълнолетни са подадени до момента в дирекция „Инспекция по труда“ в Сливен. На всички са издадени разрешения, съобщи Ирена Иванова, директор на инспекцията.

Детския труд е забранен, а трудът на непълнолетните лица се ползва със специална закрила от българското законодателство. Непълнолетните могат да бъдат наемани на работа само след издадено от Дирекция „Инспекцията по труда” разрешение за всеки отделен случай.

Забранено е назначаването на непълнолетни на работа, която е извън техните физически или психически възможности; свързана е с излагане на вредно физично, биологично или химично въздействие; в условия на радиация; при изключително ниски или високи температури; свързана е с риск от трудови злополуки, за които се предполага, че не могат да бъдат осъзнати или избегнати от непълнолетното лице поради неговата физическа или психическа незрялост.

Непълнолетните имат право на 7 часов работен ден и нямат право да работят след 20 часа.

Приемането на работа на лица до 18-годишна възраст без разрешение от Инспекцията по труда е обявено от закона за престъпление. Създадена е нова правна норма в Наказателния кодекс, която предвижда санкция лишаване от свобода и глоби в солидни размери за работодателите, които наемат на работа непълнолетни лица без разрешение, издадено от Инспекцията по труда.