Доброволци ще помагат в МБАЛ „Д-р Иван Селимински
Доброволци ще помагат в МБАЛ „Д-р Иван Селимински / netinfo

Доброволци на православната църква ще обгрижват пациентите на МБАЛ „Д-р Иван Селимински" в Сливен, съобщи отец Силвестър от църквата „Света София". Новината потвърди и директорът на болницата д-р Йордан Котов. Проектът е пилотен и на първо време ще стартира само в едно отделение, което е с капацитет за 30 болни.

„Целта на този проект е да се завърши грижата за пациента. Когато лекарите, сестрите и санитарите помагат, отношението е в една посока - лекуване на тялото, а е нужна психосоматична връзка с пациента. Психосоматичният подход изисква отношение, което ние можем да предоставим. Нашите помощници в този пилотен проект ще имат за цел чисто физически да помагат и да обгрижват духовно пациентите - с разговор, споделяне, изслушване, защото лекарите нямат възможност и време за това", каза отец Силвестър.

Идеята е доброволците да бъдат на разположение на болницата по 24 часа в денонощието и в един и същ момент в отделението да има поне трима доброволци. Те ще дават дежурства по предварително изготвен график, взависимост от свободното време на всеки един от тях. В момента се търсят желаещи да се включат в проекта. Всички доброволци ще бъдат обучени от главната сестра на болницата и свещеник от православната църква.   

„Споменах на християните в нашия храм и всеки, който може и иска, нека да се включи. Той ще стане доброволец след съответното обучение. Искаме да направим една организирана дейност, която навремето, преди девети септември, е съществувала. Когато например една болест е тежка и не може да бъде излекувана, да се намери начин да бъде преживяна и приета. Да не говорим за болни, които са без близки, а са в безпомощно състояние. Там е нашето място. Има много посоки в които може да се работи, но според мен това е проект, който е първи по рода си в страната и ако той успее сега тук, чака ни огромна работа. Ще включим обслужването на всички останали отделения и като успеем там, ще се направи проект, който да бъде приложен и в други болници", допълни отец Силвестър.