Десислава Танева: Отчитаме най-добрата година от създаването на Държавните горски предприятия
Десислава Танева: Отчитаме най-добрата година от създаването на Държавните горски предприятия / МЗХ

„Отчитаме най-добрата година от създаването на Държавните горски предприятия до днес. Ръстът на приходите през 2015 г. е с 12%, а финансовият резултат е 5 пъти по-висок в сравнение с предходната година". Това съобщи министърът на земеделието и храните Десислава Танева по време на откриването на „Празник в гората" в местността „Карандила" край Сливен.

Десислава Танева Отчитаме найдобрата година от създаването на Държавните горски предприятия
netinfo
Тя допълни, че през изминалата година са залесени рекордно количество площи - 16 000 дка, а планът за 2016 г. е да бъдат залесени 20 000 дка. „Рехабилитираните горски пътища са 177 км, а през настоящата година планът за горска инфраструктура предвижда те да бъдат 271 км, някои от тях са проектирани и в процес на изграждане", каза още министър Танева. Тя допълни, че усилията да се отвори системата и тя да стане публична и достъпна за контрол от гражданското общество продължават.

„Ще вземем всички мерки, които да доведат до по-законното и щадящо съхранение и управление на горския фонд. Затова въведохме електронния превозен билет, видео наблюдение върху движението на дървесината и електронни търгове за дървесина", категорична бе Десислава Танева. Тя допълни, че Сeверноцентралното предприятие, което първо въведе електронните търгове постигна 30% по-високи цени от първоначално обявените.

В рамките на събитието се проведоха интерактивни игри и занимателни беседи, в които взеха участие над 100 деца.