Чувствителна разлика в заплатите в обществения и в частния сектор
Чувствителна разлика в заплатите в обществения и в частния сектор / netinfo

552 лв. е била средната работна заплата в област Сливен през септември, което е със 152 лева по-малко от средната за страната, показват данните на Териториално статистическо бюро. В сравнение с месец юни тя се е повишила с 34 лева или 6,6%. Продължава тенденцията работната заплата на работещите в обществения сектор да е по-висока от заетите в частния - съответно 692 лв. срещу 495 лева. Средната заплата при мъжете е по-висока от тази при жените с 36 лева, като при мъжете тя е 572, а при жените - 536 лева.

Най-високо трудово възнаграждение за този период са получили наетите лица по трудово и служебно правоотношение в икономически дейности "Производство и разпределение на електрическа и топлинна енергия и на газообразни горива" и „Финансови и застрахователни дейности". Най-ниско платени са били наетите в икономически дейности "Административни и спомагателни дейности" и „Търговия; ремонт на автомобили и мотоциклети".

Спрямо месец септември на 2010 година средната работна заплата е нараснала с 41 лева или с 8.0 % .  В  обществения сектор на икономиката увеличението е с 2.7 %, а в частния - с 11.0 % .