Бетина Темелкова – за втори път носител на стипендия „Хаджи Мина Пашов”
Бетина Темелкова – за втори път носител на стипендия „Хаджи Мина Пашов” / личен архив

Състезателката по джудо при Спортна академия „Ставен“ Бетина Темелкова е носител на стипендия „Хаджи Мина Пашов” на община Сливен за 2014 г.

„За мен тази награда е престижна и много важна, тъй като е оценка за труда, който полагам и резултатите, които съм постигнала през изминалата година. Щастлива съм,  че за втори път съм  номинирана, което доказва,  че с много труд,  лишение и постоянство резултатите не закъсняват”, каза Бетина Темелкова, която стана и Спортист № 1 на община Сливен за 2013 г.

Бетина зае 3-то място на световното първенство за девойки старша възраст до 18 години, категория 48 кг. в Маями – САЩ, 5-то място на европейско първенство за девойки старша възраст в Естония и 2-ро място на младежкия олимпийски фестивал в Холандия.  Бетина е и европейска шампионка по джудо за 2012 година.

Стипендия „Хаджи Мина Пашов” е годишна стипендия, която се  присъжда на дете или младеж (приоритетно от 16 до 25 годишна възраст) в рамките на календарната година. Носителят й трябва да е класиран до шесто място на форум от европейско или световно ниво за последните две години, считано от датата на подаване на кандидатурата. Стипендия „Хаджи Мина Пашов” се равнява на десет минимални работни заплати, определени за страната към датата на одобрение на кандидата. Средствата са предвидени в Програмата за отпускане на стипендии и финансово стимулиране на деца и младежи на община Сливен.

 

65 620 лева са заложени в Програмата за отпускане на стипендии и финансово стимулиране на деца и младежи на община Сливен за 2014 година.