Ансамбълът за народни песни и танци Сливен участва в Международен фестивал в Румъния
Ансамбълът за народни песни и танци Сливен участва в Международен фестивал в Румъния / netinfo



Ансамбълът за народни песни и танци Сливен взе участие в 32-рия Международен фестивал „Песните на планините”, който се проведе от 2 до 6 август 2007 година в румънския град Сибиу.


Фестивалът бе организиран от Окръжния център за запазване и развитие на традиционната култура и се провежда под мотото „Сибиу – европейска културна столица – 2007” с участието на 12 страни между които Франция, Германия, Бразилия, Гърция, Сърбия и др. В рамките на проявата самостоятелен концерт изнесе Горан Брегович и неговият оркестър.


Представянето на българския ансамбъл бе изключително успешно и е отразено от Румънската национална телевизия. Танцьорите от Сливен организираха вечер на България, на която представиха традиционните български ястия – шопска салата, сърми и баница.


Осъществиха се контакти с Бразилия, Гърция и Испания. АНПТ получи покани за задгранични турнета в тези държави. Град Сибиу фигурира в историята на Румъния от 1 191 година, в него живеят близо 150 хиляди души и е силен икономически, научен, културен и туристически център. Заради своите исторически и архитектурни забележителности градът е избран за европейска столица на културата за 2007 година. През годината тук са се провеждали концерти на известни изпълнители. Този фестивал е част от цялостна годишна програма.