31 опасни машини са били спрени от работа през 2013 година
31 опасни машини са били спрени от работа през 2013 година / DarikNews.bg, архив

7747 нарушения на трудовото законодателство са установили от Инспекция по труда в Сливен през 2013 година. Те са предимно свързани с електрообезопасеността на машините и съораженията, като  липса на електротехнически персонал с необходимата професионална подготовка; няма сключен договор със специализирана външна фирма за сервизно обслужване и ремонт на електрообзавеждането или с физическо лице, притежаващо изискващата се квалификационна група по ел. безопасност; не се извършват периодичните измервания на преходното съпротивление на заземителите, на контура “фаза-защитен проводник” и съпротивлението на изолацията на ел инсталацията и др.

Основните нарушения в строителството са свързани с необезопасени срещу падане от височина скелета; необезопасени стълбища, тераси и междинни площадки; неукрепени срещу обрушване изкопи; необезопасени отвори на стени и отвори на асансьорни шахти срещу падане от височина; необезопасени проходни мостчета над изкопи и др.

По време на извършените проверки трудовите инспектори са приложили общо 7405 принудителни мерки - дадените предписания за нарушения на Закона за безопасни условия на труд са 7348, спрени са 31 машини и съоражения, а поради липса на правоспособност от работа са отстранени 20 работници.