20 пълни шестици на матурите в Сливенска област
20 пълни шестици на матурите в Сливенска област / Dariknews, Архив

Повече пълни шестици и по – малко слаби оценки на държавните зрелостни изпити в Сливенска област. Зрелостниците по успех се нареждат на 16-то място в страната. Това съобщи за Дарик Боян Аксаков от Регионалния инспекторат по образование.

Средният успех по български език и литература е добър 4.18, а на втория изпит е - 4,21. Най-високия среден успех за областта е по предметите химия и физика- мн. добър 5.03 и английски език – добър 4,94.  Най-слаби резултати са показали зрелостниците, явили се по география-  добър -3,63, история -добър 3,53 и френски добър – 3,57.

Отличните оценки са общо 96, от тях 110 по БЕЛ, 186 по втори зрелостен изпит. Слабите оценки са значително по – малко спрямо предходните години, заяви Аксаков. Двойките са 168, 60 от тях по БЕЛ и 98 по втори зрелостен изпит.

Пълните шестици по БЕЛ са две и 18  на втори зрелостен изпит. На изпит по български език и литература са се явили 1177 дванадесетокласника,  на втори задължителен изпит 1205, а на трети – 7.

Дванадесетокласниците, получили слаби оценки ще могат да се явят на матури в края на месец август. Подаването на заявления и подробна информация могат да получат в училището, в което са учили. За втория изпит ученикът има право отново да си избере предмет, уточни Боян Аксаков.