123 акта е издала Областната дирекция „Безопасност на храните” през 2011 г.
123 акта е издала Областната дирекция „Безопасност на храните” през 2011 г. / netinfo

2600 проверки са извършили инспекторите в Областна дирекция „Безопасност на храните” в Сливенска област от март до декември 2011 година. Проверени са производствени предприятия, складове за търговия на едро, месодобивни предприятия,. Това съобщи за Дарик директорът на институцията д-р Пламен Пенчев. През годината е засилен контролът при спазване изискванията за производство на птичи продукти.

Проверени са правилната етикетировка, извършена ли е обработка с водосъдържащи агенти, и дали е обявен процентът на несвързана вода. Засилен контрол се извършва в центровете за етикетирането на яйцата, информира д-р Пенчев. Инспекторите са проверявали месодобивните предприятия за спазване на изискванията по утвърдените стандарти „Стара планина”, хлебопроизовдителите за стандарт „България” и Българският държавен стандарт при млечните продукти.

Извършен е засилен контрол на  преработвателните предприятия за храни от животински произход, транспортирането на мляко и живи животни. При откриване на нередности са съставени актове, издадени са редица предписания. За периода са издадени 123 акта на стойност 46 хиляди лева.

Сред основните констатирани нарушения са нерегламентирана търговия, продажба на открито, продажба на стоки с неустановен произход, продажба на храни с изтекъл срок на годност и други. Проверките продължават и през 2012 година.