Знеполският епископ Йоан е новият Варненски и Великопреславски митрополит
Знеполският епископ Йоан е новият Варненски и Великопреславски митрополит / netinfo

Знеполският епископ Йоан е новият Варненски и Великопреславски митрополит. Това стана ясно, след като днес, в Светия синод духовникът получи 9 от 12 гласа на митрополитите. Другият кандидат - Мелнишкият епископ Серафим получи 3 гласа.

Йоан е наследникът на покойния дядо Кирил. Гласуването се проведе днес в Синодалния параклис, като всеки от митрополитите върху разтворено Свето Евангелие собственоръчно изписа името на един от двамата избраници. Те бяха излъчени миналата неделя по време на т.нар. Епархийски избори. След като преди ден Синодът разгледа документацията на Йоан и Серафим и я обяви за изрядна, се стигна и до днешния избор.

Новоизбраният митрополит Йоан благодари за гласуваното му доверие. Към варненци той каза, че се чувства задължен, тъй като те били хора, които проявили съвест.

Запитан какви ще са първите дела, които ще направи в епархията, която оглавява, духовникът отговори, че трябва да се продължи всичко, което през годините е сторил дядо Кирил. Трябва да се продължи и всичко онова, което се изисква във всички фронтове на учителната дейност на светата църква, на образованието и възпитанието на подрастващото поколение, както и на душегрижието за всяка една християнска душа, допълни митрополит Йоан.

По време на избора в Синода присъстваше група от хора, която негодуваше и при всяка митрополитска реплика „достоен", отправена за Йоан, хората отвръщаха „недостоен".

Групата бе определена от останалите като провокаторска, а малко по-късно в Светия синод влязоха двама представители на Охранителна полиция, за да търсят въпросната група хора.

Кой е Знеполският епископ Йоан (светско име Иво Иванов) е роден през 1969 г. в Ямбол. Завършил е Богословския факултет на Софийския университет. По-късно специализира в Московската духовна академия в Троице-Сергиевата лавра. През 1998 г. постъпва като послушник в Кокалянския манастир с духовен старец архимандрит Назарий. Постриган е за монах от бъдещия Ловчански митрополит Гавраил.

През 1999 г. е ръкоположен в йеромонашески чин в столичния катедрален храм „Света Неделя". От 2002 г. приема назначение за протосингел на Софийска митрополия и българския патриарх Максим го въздига в архимандритско достойнство. През следващите 10 години той е най-близкият сътрудник на патриарха. Получава епископска хиротония през 2007 г. От тогава е викарий на Софийския митрополит (сега Неофит).