Жители на село Ивански на протест, заради дупките по улиците
Жители на село Ивански на протест, заради дупките по улиците / netinfo

Ако до края на юли не се преасфалтира централната ни улица, излизаме на протест. Търсим си обещаното, не искаме да бъдем лъгани." Това са заявили вчера жители на Ивански, по време на изнесената приемна на общинските съветници от ГЕРБ в селото. Жителите на Ивански възнегодували, че кметът Красимир Костов им обещал до края на декември миналата година централната улица в селото да бъде изцяло преасфалтирана, а това не било сторено.

„Ако до края на юли това не стане, на първи август ние всички сме на улицата", казали хората, информират от пресцентъра на ГЕРБ. Според хората от Ивански средства за инфраструктурата на селото са били заделени и миналата година, но така и не са стигнали до Ивански.

Жителите са възпротивили и от централизацията на бюджета, като я определили като стъпка назад и пречка за развитие на селата. Кметът на селото Валери Вълчев споделил, че липсата на бюджет обезсилва действията на селските кметове. "Не може да събираш данъци от пенсионери, които след като си получат пенсиите се редят на опашки първо да си платят сметките и да не можеш пред тях да поемеш ангажимент, че ще направиш нещо в селото. Разбирам, че е трудно, в криза сме, но не може лев в селата да няма. Селата трябва да разполагат със средства, дори и да не са при нас, но да  си знаем - имаме толкова и с тях ще направим това", казал кметът Вълчев.

Жители на село Ивански на протест заради дупките по улиците
netinfo

Общинските съветници от ГЕРБ определили бюджета на общината като "окъсан и инфарктен", но поели ангажимент при актуализацията му да поставят въпроса с делегираните бюджети на кметствата. За дейности на пенсионерският клуб в селото, съветниците поели ангажимент да заделят средства от възнагражденията си, които с увеличението на кметската заплата също скочиха.

Сред дискутираните проблеми са били този със сградата на кметството, чийто покрив тече, нерегламентираните сметища, благоустройството на парка и др.

Следващата седмица, в сряда, съветниците от ГЕРБ ще се срещнат с хората от  село Мараш, а на 18 април е приемната им  в Дибич.