Заради незаконните превози в Шуменско хазната губи 4 млн. лв. от данъци
Заради незаконните превози в Шуменско хазната губи 4 млн. лв. от данъци / снимка: Областна администрация-Шумен

Само една кола е спряна от движение в Шуменско заради нерегламентиран превоз на пътници. Това стана ясно по време на среща в Областната администрация, на която за пореден път бе разискван проблема с нелегалните превози. Общо през януари и февруари са осъществени над 530 проверки. Повечето от тях са съвместни - между „Пътна полиция", НАП и Автомобилната инспекция.

Временно изпълняващият длъжността началник на Сектор „Пътна полиция"-Шумен гл. инспектор Цанко Цанков поясни, че по време на проверките са съставени 12 акта по Закона за движение по пътищата, съставени са 28 глоби с фиш, издадени са и 2 предупредителни протокола. Цанков разказа, че служителите на реда са хванали неправоспособен шофьор на такси и такова, чийто касов апарат издавал бонове със задна дата.

Проблемът с незаконните превози е много сериозен, подчерта Иван Банков от „Шумен-Пътнически автотранспорт". По думите му заради нерегламентираните превози в област Шумен от маршрутните разписания на легалните превозвачи са отпаднали много от до скоро редовните линии. „Всички фирми, които работим по общинските транспортни схеми сме изпаднали в тежко състояние", подчерта Банков. Той даде пример за мащабите на проблема с това, че на ден само по направлението Смядово - Шумен се извършват по 18 нелегални курса.

От това страда и държавният бюджет, тъй като транспортните фирми губят печалби, от които не се вземат и данъци. „Това е около 4 млн. лв. загуба от данъци и такси, които не влизат в бюджета в областта, а за държавата загубата е около 180 млн. лв.", допълни Банков. Той поиска проверките на институциите и контрола да са по-чести, тъй като дават резултат. Банков направи сравнение и с резултатите от контролната дейност - по думите му, в Шуменско само един автомобил е спрян от движение, извършващ незаконни превози, а в съседните области Разград и Търговище са спрени общо 15 коли.

Превозвачите призоваха и за "борба" с регламентираните таксита, които обаче се движат по линиите на градския транспорт и събират пътници от спирките в Шумен, с което ощетяват законния превозвач.

„Целият процес по контрола трябва да е непрекъснат, а ефектът е в спрените автомобили", подчерта и областният управител Венцислав Венков.