Забранява се паленето на огън в горите през пожароопасния сезон
Забранява се паленето на огън в горите през пожароопасния сезон / netinfo

Забранява се паленето на открит огън и извършването на огневи работи в горите. Заповедта на областния управител Венцислав Венков, влиза в сила от 1 април, до края на октомври - периодът на т. Нар. Пожароопасен сезон. Забраната трябва да се спазва на разстояние, по-малко от 100 м. от границите на горските територии.

Ръководителите на общини, кметства, ведомства и собственици на гори трябва да създадат необходимата организация за осигуряване на пожарната безопасност в горските територии. Ръководителите на земеделски кооперации, арендатори и ползватели на селскостопански земи, намиращи се, граничещи или в близост до горски територии са отговорни да поддържат в изправност необходимия противопожарен инвентар и в случай на пожар да се включат в гасенето му.

В заповедта се разпорежда органите на пожарна безопасност и защита на населението със съдействието на държавните горски и ловни стопанства, общините, собствениците и ползвателите на горски територии, както и на лицата, извършващи дейности в тях, да поддържат повишена бдителност и активност през пожароопасния сезон и при необходимост да предприемат незабавни действия за ограничаване и потушаване на горските пожари. Кметовете на населени места, държавните горски стопанства и държавните ловни стопанства трябва да организират денонощна телефонна връзка с органите на пожарната безопасност и защита на населението за своевременно информиране в случай на пожар и предприемане на действия за потушаването му.

Контролът по изпълнение на предвидените противопожарни мерки и мероприятия в горските територии се възлага на органите на пожарна безопасност и защита на населението и Регионална дирекция по горите Шумен.