За Варна замина Голямата награда от “Децата на България танцуват”
За Варна замина Голямата награда от “Децата на България танцуват” / Радка Минчева,
За Варна замина Голямата награда от “Децата на България танцуват”
19985
За Варна замина Голямата награда от “Децата на България танцуват”
  • За Варна замина Голямата награда от “Децата на България танцуват”

Детски танцов ансамбъл "Зорница" спечели голямата награда за цялостно представяне на Десетия конкурс "Децата на България танцуват". 600 малки танцьори участваха в надпреварата.

С една и съща песен започна и завърши Десетото юбилейно издание на конкурса за сюжетни и тематични танци Децата на България танцуват" - "Де е България?".

600 танцьори от 6 до 14-годишна възраст се надиграваха два дни на сцената на ОКЦ в Разград. Някои от ръководителите им излязоха по няколко пъти на сцената за получаване на награди в различните раздели. Най-щастлив обаче беше Стефан Желязков от Варна, чийто състав "Зорница" - Варна получи Голямата награда на кмета на Разград.

Подготвителната група на същата формация "Зорница", съставена от малчугани на 6-7 години, получи два приза - трето място за авторство на смесен танц и първо място за изпълнение.

Ето и останалите награди: За авторство на еднородни танци - "Пеперуда" на Александър Александров, изпълнен от ансамбъл "Добротица" - Добрич.

За Варна замина Голямата награда от Децата на България танцуват
netinfo

Второ място - "Снимка за спомен" на Бисер Григоров, изпълнен от танцова школа "Хорце"-Разград с художествен  ръководител Живко Жечев. При камерните танци първа награда за авторство получи Румян Занев за "Игра с кукли", изпълнен от ансамбъл "Здравец"-град Камено, втора награда не бе присъдена, третата е за танца на Петър Петров "Добруджанчета", изпълнен от ансамбъл "Българче" от Велико Търново. Танцът "Кукляци" бе избран за най-добър еднороден танц, негов автор е Румян Занев, изпълниха го момчетата от ансамбъл "Лудогорче", на второ място бе поставен танцът на Стефан Желязков "Махленски игри", изпълнен от ансамбъл "Калинка Вълчева"-Тервел, трето място не бе присъдено. Не бе определен и носител на приза на млад автор. За авторска музика обаче безспорен победител е Ненчо Ненов за мелодиите на "Игра с кукли" и "Кукляци".

Подгответата на ансамбъл "Зорница"-Варна са победители в раздела за изпълнение, втори са "Добротица"-Добрич, трети - "Здравец"-Камено и "Северняче"-Попово.

За Варна замина Голямата награда от Децата на България танцуват
netinfo

Поощрителна награда получи ансамбъл "Калинка Вълчева"-Тервел. Специалният приз на Сдружението за детско танцово изкуство за авторство бе връчен на Лъчезар Захариев за танца "Габровска олелия", изпълнен от ансамбъл "Габровче". Награда на Националната секция на Международния съвет на организаторите на фолклорни фестивали ЦИОФФ за изпълнение получи "Лудогорче" - Разград.

Конкурсът бе закрит от кмета на Разград Денчо Бояджиев.

 

 

За Варна замина Голямата награда от Децата на България танцуват
netinfo