хитрино
хитрино / dariknews.bg
Община Хитрино готви над 12 проекта за еврофинансиране
Община Хитрино готви над 12 проекта, с които да кандидатства пред еврофондовете за подобрение на инфраструктурата в пострадалото село от адския взрив след влаковата катастрофа на 10 декември.

Комисия обхожда къщите в Хитрино, прави информационна карта за пораженията
БГНЕС, архив


Кметът Нуридин Исмаил обяснява, че срещат много различни трудности като собственост на имоти, отчуждаване, преминавания.
"Не успяхме и за това направих едно писмо този срок да бъде удължен. Удължен е срокът до 30 април, но ние няма да чакаме последния срок. Там където сме готови с проектите постепенно ще ги внасяме", казва той.

Трагедия в Хитрино
netinfo


Всички проекти са за ремонтни дейности в публичния сектор за 20 милиона лева. Ще бъдат изградени водопровод, тротоари, осветление, улиците ще се асфалтират. Ще бъде изграден младежки клуб и ремонтирани детската градина, училището и ученическия стадион. В частния сектор също се работи усилено.

"Сега е на етап остойностяване, което го правят самите те, фирмите, които ще строят или Камарата. Не знам на какъв принцип ще е. Една фирма ли е или всяка фирма ще строи по една къща. Ние пък тука ПУП и правенето на визите за проектиране и това в рамките на месец, месец и половина да стигнем до строително разрешение", обяснява кметът.

Според него в началото на месец май ще започне строежа на 21 къщи, съборени от адския взрив. Над 70 къщи се нуждаят от частичен ремонт.
Хитрино
dariknews.bg


"Това, което е по социалния фонд, за частичните ремонти, за основните ремонти се надявам тука до 15-20 дни да имаме първите сключени договори и да започне и това като дейност. Според средствата - може някои дейности да отпаднат за сметка на да обхванем повече къщи. Най-вече ще искаме покривните конструкции на повечето къщи да бъдат подменени, направени и от там нататък доколкото позволяват средствата ще влезем вътре", разяснява намеренията на администрацията Нуридин Исмаил.

Средствата са 5 милиона, от тях обаче се отделят пари за долекуване на тежко пострадалите, топлият безплатен обяд в рамките на 6 месеца, за обзавеждане, електроуреди и ремонти. Над 2 млн лева са събрани в сметката на БЧК, близо 800 000 лв. пък са дарени по сметката на Общината.

"Парите никога не стигат, но аз мисля, че в рамките на тези средства съм убеден че нашите хора ще останат доволни за това което сме успели със съвместни усилия. Благодарение на всички институции, на всички медии, на целия български народ, аз мисля, че усмивката на хората на Хитрино ще се върне. То беше за плачене, не искам да се връщам", посочва Исмаил.

Средства за пострадалите в Хитрино може да дарите на: SMS: 1466; IBAN: BG64UNCR76301078660913; BIC: UNCRBGSF; БАНКА УНИКРЕДИТ БУЛБАНК".  Средствата ще бъдат разпределени след широк консултативен съвет според нуждите на хората.
netinfo



Очаква се реализацията на проектите по еврофондовете да започнат да се реализират още през есента.