Всеки втори ученик в Търговище е пушил цигари, а всеки осми е употребявал алкохол
Всеки втори ученик в Търговище е пушил цигари, а всеки осми е употребявал алкохол / http://society.actualno.com
Всеки втори ученик в Търговище е пушил цигари, а всеки осми е употребявал алкохол
49136
Всеки втори ученик в Търговище е пушил цигари, а всеки осми е употребявал алкохол
  • Всеки втори ученик в Търговище е пушил цигари, а всеки осми е употребявал алкохол

54,7 % от младежите в Търговище са пушили цигари, а 82,6 % са употребявали алкохол. Това показват данните на общинския съвет по наркотичните вещества в Търговище, който изнесе отчет за дейността си през 2011 година.


Най-голяма част от анкетираните са изпушили първата си цигара на 14-15 години, а първото изпито питие е в интервала 14-16 години. 28,8 % изпиват до 1 питие дневно, а 5,3 % пият по 3-4. На 10,2 % от младежите често им се случва да се напият, а 18,5 % са се напивали само веднъж. Най-предпочитани за консумация са концентратите /ракия, коняк, водка, уиски и др./, следвани от употребата на вино и различни коктейли.Според отчета, канабисът е най-употребяван от нелегалните наркотични вещества, следван от амфетамини и екстази.


Като най-честа причина за употребата на наркотици, анкетираните младежи посочват удоволствието и любопитството. Те получавали знания за въздействието и последиците от употребата на наркотици от филми и от разкази на приятели. Малка част от младежите посочили учителите и специализираните лекции, като начин за получаване на информация.


В анкетата са участвали 1380 ученика. Повече от половината от тях осъзнават, че редовната употреба на цигари и алкохол носи голям риск за здравето на хората, твърдят специалистите от общинския съвет по наркотични вещества в Търговище. Според тях, най-често срещаната възраст с проблемна употреба е до 19 години, следвана от тази между 20 и 29 години.