В Търговищко започва ваксинация срещу болестта „син език
В Търговищко започва ваксинация срещу болестта „син език / DarikNews.bg, архив

Ваксинацията срещу болестта „син език" при преживните животни в Търговищка област започва от сряда, 11 март. Днес в Областната дирекция по безопасност на храните получиха необходимите дози от ваксината, които разпределени на регистрираните ветеринарни лекари. Това съобщи за д-р Емил Зафиров, началник отдел „Здравеопазване на животните" при ОДБХ в Търговище.

Като начало ще бъдат ваксинирани само овце, тъй като се смята,че те са по-податливи на заболяването и смъртността при тях е по-висока. Общо 30 000 от необходимите 46 370 броя ваксини са доставени за текущата ваксинация. В областта най-много са животните от Търговищка община - малко над 14 000; в Антоновско са 9 225; в Омуртажко - 8 840; в Поповско - почти 3 000, близо 1 000 овце се отглеждат в община Опака. Д-р Зафиров уточни, че тези цифри указват възрастните животни, но на ваксинация подлежат и агнетата на над тримесечна възраст.

За поставянето на ваксините са ангажирани около 30 регистрирани ветеринарни специалисти, които ще сключат договори с всички стопани.

Ваксинацията ще бъде извършена в максимално кратки срокове, в рамките на две седмици при добри метеорологични условия, за да се изпревари периодът на летеж на заразителите и да се избегне евентуалното заболяване на животните.

За извършваната манипулация стопаните не дължат нищо, каза специалистът. Д-р Емил Зафиров допълни още, че предстои ваксинация и при говедата, която ще протече в два етапа през 32 седмици.

Ще припомним, че през миналата година в Търговищка област бяха регистрирани повече от 100 огнища на болестта „син език". Най-сериозно пострадаха животновъдни ферми от общините Омуртаг и Антоново, а най-слабо - в Поповско и Опаченско. Общо 2 796 животни са умрели в следствие на заболяването, като в тази бройка са включени 12 муфлона, 8 едри преживни животни, а останалите са дребни преживни животни. За загубите си животновъдите са получили общо над 320 000 лв., под формата на изплатени обезщетения от страна на държавата. Все още има един акт, който не е изплатен на стопанина. Той е за три животни и обезщетение в размер на 312 лв., уточни д-р Емил Зафиров.