В Търговище спуснаха „Вълшебната завеса 2016
В Търговище спуснаха „Вълшебната завеса 2016 / Драматичен театър - Търговище

Седемнадесетият международен фестивал на спектакли за деца „Вълшебната завеса", който се проведе в Търговище, показа действителното състояние на театъра у нас- акцента върху българските текстова и навлизането на младите. Журито оцени това и поощри именно такива постановки. Така доц. Д-р Йоана Спасова-Дикова обобщи решението на екипа, с който оценяваха спектаклите, които бяха показани на сцените на драматичния и кукления театри в Търговище по време на седемдадесетото издание на международния фестивал на спектакли за деца. Широкият възрастов диапазон, разнообразието от жанрове и техники в постановките бяха отчетени като част достойнствата на фестивалната програма.
Кой и защо получи наградите на МФСД „Вълшебната завеса" 2016:
Актрисата Десислава Минчева за моноспектаклите: „Кокошка с брошка" по приказки на Маргарит Минков, Център за изкуства „За Родопите" и „Жълто" от Петър Тодоров, Родопски драматичен театър „Н. Хайтов" - Смолян, режисьор Петър Тодоров за системна работа с децата, включително и с най-малките от 0 да 4 години.
Спектакълът „Машината Ян Бибиян" по мотиви на Елин Пелин, на Театър „Ателие 313", София, режисьор Петър Пашов-младши, сценография Димитър Димитров и Петя Димитрова за опита за изграждане на по-нов театрален език и за адресиране на популярен текст към юношеска публика, за сплотеност на актьорския ансамбъл.
Спектакълът „Меко казано"от Валери Петров на Държавен куклен театър - Бургас, режисьор Леонард Капон за изграждане на заразителни театрален разказ и актьорско присъствие.
Спектакълът „Хензел и Гретел" по мотиви на Братя Грим, на Драматично куклен театър „Константин Величков" - Пазарджик за съвременен прочит на класическа приказка в лицето на режисьора Владислава Джамбазова, сценографите Ива Гикова и Ивайло Николов и на актьорите дебютанти Ралица Стоянова и Константин Костадинов
Спектакълът „Самодивска приказка", идея и режисура Надя Асенова на Драматичен театър -Търговище, за стилизация и хумор в претворяването на български фолклорни мотиви, за добра екипна актьорска работа.
Спектакълът „Малката Баба Яга"от Емилия Маленова на Държавен куклен театър -Търговище, за находчиви визуални решения на режисьора Моника Угренова и сценографа Наталия Гочева, а също така на актьорите Милен Алексиев, Борислав Терзийски и Димитър Караиванов за ансамбловото им изпълнение.
„Няколко са основните извода, които трябва да се направят от този фестивал, макар и не за първи път. Съществуването му в трудното ни съвремие е героизъм от страна на организаторите, но е огромен шанс за децата на Търговище и региона. Той държи театралното изкуство живо и възпитава бъдещата сериозна театрална публика" - подчерта доц. Йоана Спасова. „Чест прави на управата на града, че подкрепя фестивала и е добре да го прави още по-щедро, защото всеки грош даден за неговото развитие е инвестиция в бъдещето" - каза по време на заключителната пресконференция театроведът Никола Вандов.