В Търговище отслужиха панихида за 40-та годишнина от смъртта на митрополит Андрей
В Търговище отслужиха панихида за 40-та годишнина от смъртта на митрополит Андрей / Пресцентър областна администрация - Търговище

В храм „Свети Йоан Рилски" в Търговище бе отслужена панихида за 40-годишнината от смъртта на нюйоркския митрополит Андрей. На заупокойната молитва присъстваха областния управител на област Търговище Митко Стайков, общественици, политици, граждани и гости на града.

Почитането на кръглата годишнина започна с тържествена света литургия, отслужена от Варненския и Великопреславски митрополит Кирил в съслужение със свещенослужители от Варненска и Търговищка духовна околия. Всички вярващи запалиха свещи и направиха символични дарения за храма. По традиция панихидата бе отслужена в притвора на църквата, където се намира гробът на митрополит Андрей.

Митрополит Андрей Велички е роден на 31 декември 1886 г. в с. Врачеш, Ботевградско. Светското му име е Стоян Петков. Той е основател на Българската епархия в Америка със седалище в Ню Йорк. Поради това, че е израснал в Търговище, той е дарил средства на храма за уникалния иконостас, свещенически одежди и др. На Търговище митрополитът е дарил средства за изграждане на така необходимата пречиствателна станция за питейна вода. Умира на 9 август 1972 г. в София.