В Попово бракуваха 9 кг кайма
В Попово бракуваха 9 кг кайма / DarikNews.bg, архив

През изминалата седмица инспекторите от Областната дирекция по безопасност на храните в Търговище са проверили 130 обекта, от които 121 магазини и заведения за обществено хранене, седем производствени предприятия и два склада за търговия на едро. В следствие са издадени десет предписания, а девет килограма месни продукти са били бракувани.

Д-р Теодора Тодорова от отдел „Контрол на храните" към ОДБХ съобщи, че негодните продукти, които са били бракувани, са продавани в търговски обект в община Попово. Тук става дума за месна заготовка - кайма, уточни тя. За нарушението е издадено и предписание на собствениците на магазина.

Пет предписания са издадени съгласно заповед на зам.-изпълнителния директор на Българската агенция по безопасност на храните за извършване на засилени проверки на хипермаркети, супермаркети и магазини за събирането, маркирането и съхранението на странични животински продукти. Тук Тодорова поясни, че е следено дали обектите имат договори с екарисаж, както и за правилното етикетиране и съхранение на храните. Няма констатирани нарушения в големите вериги магазини в областта, а предписанията са издадени на по-малки, квартални търговски обекти.

Издадени са предписания на обекти за лоша хигиена, неспазване на температурния режим за съхранение на месни продукти, както и за забележки по сградовия фонд и оборудването при регистрирането на магазин.