В Лиляк, Търговищко, протестираха заради преминаващите товарни камиони
В Лиляк, Търговищко, протестираха заради преминаващите товарни камиони / netinfo

На спонтанен протест се вдигнаха днес жителите на Търговищкото село Лиляк. За около половин час, те блокираха главния път в селото, свързващ града с други населени места.
През Лиляк минаватмного товарни автомобили. Едните превозват боклука на града до сметището, но не те са разгневили хората. Техният протест бе срещу камионите, които возят материали от близката каменна кариера.

В центъра на селото се бяха събрали много жители, които искаха да изразят протеста си срещу преминаването на товарните автомобили с висока скорост. Онези, които живеят край пътя споделиха, че от вибрациите, къщите им се напукали. Камионите се движили почти денонощно и не ги оставяли да спят спокойно. Жителите на Лиляк разказаха, че наскоро изпаднал камък от ТИР счупил стъклото на паркирана кола. Не били редки и случаите, когато пешеходци се разминавали на косъм от тежките машини. „Никой не спазва ограниченията тук. На входа на селото има знак, който показва, че скоростта в населеното място е 40 км./ч." - сподели Георги Иванов.

Тъй като протестът бе спонтанен и нямаше нужното разрешение, той бе спрян от полицаи. Исканията на хората от селото са да се направи околовръстен път, откъдето да се движат тежките автомобили. Преди 30 години имало план за такъв, но така и не се случил, разказаха жители на Лиляк. Те  обявиха, че ще подадат нужните документи до институциите и ще протестират, докато исканията им бъдат удовлетворени. За сряда те предвиждат ново едночасово блокиране на пътя.