Ученици се състезават да доят крави в Попово
Ученици се състезават да доят крави в Попово / netinfo
Ученици се състезават да доят крави в Попово
51944
Ученици се състезават да доят крави в Попово
  • Ученици се състезават да доят крави в Попово

Състезанието „Млад фермер" - регионален кръг за Северна България, започна днес в Попово. Домакин на тридневната надпревара е професионалната гимназия по селско стопанство, съобщи директорът Теменуга Тодорова.

За участие са записани 23 отбора от гимназии, в които се обучават ученици по професии от областта на селското стопанство. Всеки отбор е съставен от трима ученици и един ръководител. Те ще се състезават в модулите: растениевъдство, животновъдство и механизация.

Тодорова уточни, че учениците ще извършват резитба на лозя и ще разпознават различни видове семена; ще доят крави във ферма в село Славяново и ще разпознават фуражи и минерални торове. Състезанието в направлението механизация ще е за майсторско управление на трактор.

В състава на оценителните комисиите са преподаватели от Аграрния университет в Пловдив, от Тракийския университет в Стара Загора и работодатели от региона-домакин. 

Класиралите се на първите три места отбори от Регионалния кръг ще участват в националното състезание в края на април в Русе.

Организатори са Министерството на образованието, младежта и науката, Регионалният инспекторат в Търговище, в партньорство с Аграрния университет в Пловдив.