Търговище ще е домакин на Осмите празници на женските и девическите хорове
Търговище ще е домакин на Осмите празници на женските и девическите хорове / Борислав Курдов

От 7 до 9 юни Търговище ще бъде домакин на на Осмите празници на женските и девическите хорове. . Символичен домакин на проявата е женски хор „Златна лира" с диригент Илияна Иванова. В празниците ще участват хорове от София, Шумен, Пловдив и Търговище, както от Македония и Латвия, Идеята на музикалния форум е утвърждаване и стимулиране на женското и девическо хорово пеене, обмяна на опит и съдействие за по-доброто опознаване на творците от балканските и европейски държави.

По повод предстоящия културен форум, Илияна Иванова и зам.-кметът на община Търговище Диян Дечев дадоха преконференция. „Общината Търговище влага в проявата около 10 000 лв. и с организирането й се надява тя да остави следа в културната история на страната", каза г-н Дечев.

Програмата на празниците предвижда по един вечерен концерт с участието на три хора, уточни диригентът Илияна Иванова и обеща разнообразие от музикални произведения, които ще задоволят вкусовете на ценителите на това изкуство. различното тази година е, че благодарение са спонсори са осигурени награди в различните категории: за най-добро изпълнение, за най-добър диригент и за мис на фестивала. Организаторите се ползват с поддръжката на маестро Йордан Камджалов - родом от Търговище, ученик на Илияна Иванова и студент на проф. Гюлева, който осигурява голямата награда на стойност  200 евро.