Тодоровден в Търговищко
Тодоровден в Търговищко / Диляна Стойчева

На 20 февруари, събота, в 11.00 часа  на пл. "Свобода" в Търговище отново ще се съберат всички именници, техните близки и приятели да празнуват заедно Тодоровден.  По традиция Община Търговище, Обединен детски комплекс, Тодор Янакиев, Тошко Райчев и Тодор Христов организират голям градски празник. Той включва захранване на конете, измерване колко са пораснали косите на девойките, а за най-малките - конкурс за рисунка на конче и возене в каручка!

На същия ден в с. Садина също ще отпразнуват Тодоровден. Тази година в подготовката за провеждането на празника се включиха Сдружение „Сборяново" и КПД „Родно Лудогорие". От незапомнени времена хората в селото пазят своята традиция от поколения на поколения. На този ден младите моми още в ранни зори измиват своите коси, сплитат ги на плитка захваната от житен клас. Вярва се, че по този начин косите ще бъдат по-здрави и дълги като конската опашка. Водата с която се измиват хвърлят на кръстопът, извън селото. После отиват на мегдана където цялото селото се е събрало на празнично увеселение. От там с тъпани и гайди всички поемат към местността АК баир (Белият баир), за провеждането на конската кушия.

На тазгодишния празник, преди конската кушия, ще бъде пресъздаден ритуала по предаване на конската опашка от Ансамбъл за автентичен фолклор „Капанци" при НЧ „Съзнание" - с. Садина. Най възрастният коняр в селото - Андрей Пенев, ще получи конския символ от импровизирана свита, начело с хан Аспарух. От своя страна конярят ще предаде опашката на новоизбрания, с пожелание за победа в конската кушия.

Преди самата конска надпревара водосвет ще отслужат архиерейските наместници на Поповска и Разградска околия. По традиция освен наградата за най-красив кон, ще се награди и притежателя на най-красивата конска каруца. След това всички коне участвали в състезанието ще посетят къщите на именниците в селото, а стопанките ще ги дарят с бяла кърпа, пита и вино.