Съдът потвърди решението на ОИК за избор на кмет на с. Крива река
Съдът потвърди решението на ОИК за избор на кмет на с. Крива река / Дарик-Шумен

Шуменският административен съд потвърди решението на Общинска избирателна комисия Никола Козлево от 26 октомври за избиране на кмет на кметство с. Крива река. Това съобщиха от пресслужабата на съда. Производството по делото беше образувано по жалба от Мустафа Исмаил Хасан, в качеството му на кандидат за кмет на селото.

При извършения контрол върху законосъобразността  на решението, съдът е констатирал, че при провеждане на избор за кмет на с. Крива река не са допуснати нарушения, които да водят до изборен резултат, различен от обявения с обжалваното решение. Поради това съдът счита жалбата за  неоснователна.

Основните твърдения на жалбоподателя са, че в избирателния списък са вписани лица като гласували без реално същите да са упражнили правото си на глас, тъй като не са били на територията на селото, както и това, че в изборния ден изпълняващият длъжността кмет на кметство с.Крива река е бил придружител на двама избиратели. В съдебно заседание на жалбоподателя е бил предявен избирателния списък, включващ лицата, имащи правото да упражняват правото си да гласуват за кмет на с. Крива река. Дори и след запознаване с избирателния списък, същият не е посочил конкретно за кои лица има съмнение, че са вписани като гласували, без действително да са извършили това действие.

В хода на съдебното производство не е установено по категоричен начин при извършване на гласуването да са нарушени разпоредбите от Изборния кодекс, регламентиращи правилата за гласуване на избиратели с увреждане на опорно-двигателния апарат или на зрението. По силата на Изборния кодекс едно лице не може да бъде придружител на повече от двама избиратели. СИК е допуснала временно изпълняващия длъжността да бъде придружител на двама избиратели, с което не е допуснала нарушение.

 Като неоснователни и недоказани са отхвърлени възраженията на оспорващия за допуснати нарушения при отчитане на действителен избор - грешка при броенето на вота и неправилно отчетени като действителни бюлетини. 

Решението на съда подлежи на касационно обжалване в 7-дневен срок от обявяването  му пред Върховния административен съд.