Спират добива на дървени въглища по открит способ
Спират добива на дървени въглища по открит способ / netinfo
Експертите на РИОСВ - Шумен дадоха предписания за преустановяване на добива на дървени въглища по открит способ на три обекта в Шуменска област. Проверените съоръжения - жижни, са в землището на с.Войвода, община Нови пазар и в местността “Цонкова барака” между гр.Смядово и с.Веселиново. Според изискванията на Закона за чистотата на атмосферния въздух добиването на въглища по открит способ трябва да бъде спряно до 31 март 2008 година.

Фирмите могат да извършват добив на дървени въглища и след тази дата, но по друга технология. Обектите трябва да се приведат в съответствие с изискванията за организирани емисии. При неизпълнение на дадените предписания Закона за чистотата на атмосферния въздух предвижда глоба от 5000 лв.

Експертите на РИОСВ изпратиха писма до всички общини на територията на Шуменска и Тръговищка област за да запознаят общинските администрации със сроковете, изискванията и прилагането на Закон за чистотата на атмосферния въздух при издаването на съответните разрешителни за добив на дървени въглища.