Сотир Сотиров пак е кмет на Шумен, засега
Сотир Сотиров пак е кмет на Шумен, засега / netinfo

Инж. Сотир Сотиров ще изпълнява длъжността кмет на Шумен, докато 5-членен състав на Върховния административен съд се произнесе по жалбата срещу решението на 3-членния състав на ВАС, това е решила Районната прокуратура в Шумен. Информацията съобщи за Дарик пълномощникът на община Шумен адвокат Галин Исаев. Според прокуратурата, до произнасянето на петчленния състав, статуквото трябва да се запази и инж. Сотиров не само има правото, но е и задължен да изпълнява длъжността кмет.

Адвокат Исаев съобщи още, че Йовчо Николов, който бе назначен за кмет със заповед на изпълняващия длъжността областен управител Николай Николов, е бил предупреден от прокуратурата да не подписва документи и да не предприема никакви действия като кмет, защото няма право на това.

Пълномощникът на общината подчерта, че 5-членния състав на ВАС трябва да се произнесе само по жалбата срещу тази част от заповедта на Николай Николов, в която се казва, че тя подлежи на предварително изпълнение, т.е. влиза в сила веднага. По жалбата срещу основния текст в заповедта, с която Йовчо Николов бе назначен за кмет, се очаква Шуменския административен съд да се произнесе до 1 месец.

Галин Исаев призна, че объркването сред работещите в общинска администрация е голямо, след като за два дни се смениха двама, които изпълнавят длъжността кмет. Това се случи след като вчера Йовчо Николов започна работа, а от днес Сотир Сотиров отново е кмет.