Соларен парк изграждат край Търговище
Соларен парк изграждат край Търговище / Борислав Курдов

Първа копка по изграждането на агро-фотоволтаичен парк бе направена край село Буховци, Търговищко. Той ще е част от пилотен проект за соларен парк, разположен на 330 дка с мощност до 15 мегавата. Ще бъдат вложени общо 50 млн. евро. На церемонията присъстваха депутатът Румен Такоров, зам.-областният управител Николай Дяков, временно изпълняващата длъжността кмет на Търговище Димитрина Петкова, представители на фирми-партньори.

Първоначалната инвестиция на фирма „Прокон Солар България" ЕООД, която е дъщерно дружество на едноименната фирма от Котбус, Германия, ще е за съоръжение с мощност 5 мегавата, разположено на 134 дка в землището на селото. Предвидено е по време на строителната фаза да бъдат наети 60 души, а по време на експлоатация на блока тук ще работят 10 души.

Партньори по проекта за агро-фотоволтаичния парк са община Търговище и Институтът по фуражни култури в Плевен, съвместно с който се извършва научен мониторинг върху почвата и биоразнообразието.

Агрофотоволтаиката е ново направление в сектора на възобновяемите енергоизточници. Соларните паркове за производство на електроенергия са достатъчно познати, но двойното ползване на площите под соларните панели и за биоземеделие е нова тема, поясни доц. Василев от Института в Плевен.

„След успешната реализация на пилотния проект, е възможно разширение на соларния парк с изграждане на завод за биомаса и вятърен парк. Така ще се осъществи концепцията Търговище да се превърне в екологичен енергиен център", каза мениджърът на Прокон Солар България".

„В продължение на дълги години община Търговище води една предсказуема и стабилна икономическа политика, така че инвеститорите да се чувстват сигурни и спокойни влагайки тук своите проекти", заяви и.д. кметът на Търговище Димитрина Петкова.