Шуменска област почти е готова за зимата
Шуменска област почти е готова за зимата / netinfo
Област Шумен има готовност да се справи с възникването на усложнена зимна обстановка – това станя ясно, след проведеното днес заседание на на Щаба за координация на спасителни и неотложни аварийно – възстановителни работи при възникване на бедствия. Над 20 доклада бяха изнесени от представители на различни институции.

Директорът на Областно пътно управление – инж. Димитър Ковачев уточни, че 4 фирми ще бъдат ангажирани със зимната поддръжка. Управлението разполага с 111 машини. Проблем с високо проходимите машини има в Центъра за спешна медицинска помощ – Шумен. Те са с три по-малко, тъй като са вече амортизирани, най-критично е положението в общините Каолиново и Венец, където няма високопроходими машини и за това болните там ще бъдат транспортирани от машини на частна фирма.

От РИО съобщиха, че е осигурено отоплението за всички 104 училища от областта. В добро състояние са и язовирите в региона. От Е.ОН са съобщили, че е извършен оглед на електропреносната мрежа, средно напрежение и са извършени ремонти на мрежата с ниско напрежение, която обаче не е в добро техническо състояние. На тази мрежа са извършени частични ремонти. След опракване на някои кметове, че трудно се свързват с Е. ОН при аварии, от дружеството уточниха, че в скоро време отново ще заработи телефон на диспечер към фирмата в Шумен.

Според представители на „Басейнова дирекция”, всички язовири са в добро състояние. Почистени са и речните русла, но в някои участъци има проблем с наносите, които не са премахнати и, ако не бъдат почистени може да предизвикат скъсване на диги по реките.

От Поделение 54060 докладваха, че има изграден специален модул от 50 души, които да реагират при бествено положение. Към този модул има резерв от още 50 души.