Шуменска област е подготвена за пожароопасния период
Шуменска област е подготвена за пожароопасния период / netinfo

Противопожарните депа в резерватите на територията на РИОСВ - Шумен са подготвени за пожароопасния период, това показа проверка на екоекспертите в резерватите “Букака”, “Дервиша”, ”Патлейна” и “Моминград”. Депата могат да се използват за гасене на възникнало запалване, пожарогасителите са в готовност и има необходимото оборудване - допълват от екоинспекцията. Според Закона за защитените територии, за нарушение на режимите в резерватите физическите лица се глобяват от 500 до 5 000 лв, а юридическите – от 1 000 до 10 000 лв.

За съгласуване на действията при възникване на пожари РИОСВ - Шумен е направило предписание до общините Шумен, Велики Преслав и Върбица, на чийто територии са резерватите, да се въведат противопожарни мерки за защитените територии. Актуализирани са списъците на групите за гасене на евентуални пожари, разпоредено е недопускане на палежи на слогове, крайпътни ивици и сухи треви. Собствениците и ползвателите на хижи и имоти в близост до резерватите трябва да бъдат информирани писмено за въведените мерки и да имат готовност за активно участние в оповестяването и гасенето.

От РИОСВ - Шумен е изпратен за съгласуване План за противопожарно устройство до Областната дирекция “Противопожарна безопасност и защита на населението”. Предстоят превантивни теренни наблюдения за състоянието на противопожарните депа и недопускане на запалване. Екоекспертите осъществяват контрол със съдействието на Държавните лесничейства и Държавните дивечовъдни станции, както и с Регионалното управление на горите – Шумен. През последните години не са възниквали пожари в защитените територии в Шуменска и Търговищка област.

Мерките важат до края на пожароопасния период - 30 октомври 2008 г.