Шахматисти бойкотират турнир на Юзеирови
Шахматисти бойкотират турнир на Юзеирови / Радка Минчева

Шахматисти от разградския клуб „Абритус" бойкотират турнир, организиран от братя Юзеирови в Славяново. „В шаха не бива да не намесва политика" - обясни треньорът на разградските състезатели Росен Русев. По думите му шумът около имената на двамата братя ще попречи на състезанието, на шахматистите е нужно спокойствие - коментира Русев.

Той допълни, че поповското село Славяново е известно като най-шахматното село в България. Там от 27 години всеки септември се провеждат шахматни фестивали. Турнирът, насрочен за 30 октомври и 1 ноември обаче бил нов, обявен като „Мемориал Мехмед Юзеиров" - на името на бащата на братята, построили паметник на незнайния турски воин. В поканите се уточнявало, че няма такса за участие, а наградният фонд е 1600 лв., предвидени били и предметни награди. Традиция е на шахматни турнири в по-малки населени места, част от които спонсорирани от земеделски кооперации, участниците да си тръгват с пакети захар и брашно или бутилки олио - обясни Русев.

В турнира на Юзеирови имали намерение да участват петима разградски шахматисти, отказали се след призив от Управителния съвет на клуба.