Само 240 ученика са се явили на втори модул при изпитите след седми клас в Търговищко
Само 240 ученика са се явили на втори модул при изпитите след седми клас в Търговищко / Борислав Курдов
Само 240 ученика са се явили на втори модул при изпитите след седми клас в Търговищко
54344
Само 240 ученика са се явили на втори модул при изпитите след седми клас в Търговищко
  • Само 240 ученика са се явили на втори модул при изпитите след седми клас в Търговищко

 

Почти същите резултати спрямо миналата година са постигнали учениците от Търговищка област по време на проведените външно оценяване след четвърти клас, приемни изпити след седми клас и държавни зрелостни изпити. Това обявиха специалисти от Регионалния инспекторат по образование в Търговище.

Средният успех при седмокласниците постигнат по български език и литература е 3,59, като е с 1 стотна по-висок от миналогодишния. На изпита са се явили общо 1015 ученика, а от тях на втори модул - едва 240. По този показател Търговищка област се нарежда на едно от последните места в страната, съобщи началникът на Регионалния инспекторат по образование в Търговище Невяна Захариева

Според експертите, резервите за повишаване на резултата са в явяването на втори модул, коментираха специалистите. От Инспектората са категорични, че училищата, в които децата не са участвали във втория модул са понижили резултатите си. Благодарение на въведения мониторинг и контрол през годината има постигнат ръст на резултатите. Ниски оценки са постигнати в училища със слети паралелки и премахването ще е приоритетна цел на РИО. Друг проблем е, че в малки населени места часове се възлагат на учители неспециалисти. Слабите резултати са в учебни заведения, в които учениците отсъстват за по-големи периоди от време. За преодоляване на тези негативи е нужно поетапно въвеждане на целодневна организация на обучение в началния етап, каза старши експертът Стефан Станчев, който обобщи някои от направените изводи.

Средният успех от държавния зрелостен изпит за областта е добър 4,11 - по-висок с 11 стотни от миналата година. Девет от 17 училища са повишили успеха си тази година, каза Захариева. Най-много шестици - 20 има по предмета „Биология и здравно образование".

Увеличение на средния бал в голям брой училища има и при четвъртокласниците на външното оценяване, въпреки че се наблюдава спад в резултатите. Такъв изпит се е провел в 41 училища на областта, а явилите се ученици са 1123.