Разследваните полицейски шефове са отменяли актове на известни шуменци
Разследваните полицейски шефове са отменяли актове на известни шуменци / netinfo

Варненската военно-окръжна прокуратура ще повдигне обвинения на бившия началник на РПУ-Шумен Галин Славчев, началника на сектор КАТ в Шумен Иван Радев, както и началника на група „Пътен контрол" Георги Панчев. Тримата отменили незаконосъобразно повече от 104 акта и фиша за нарушения на Закона за движение по пътищата.

На среща с журналисти, по-рано днес, военният прокурор на Шумен полк. Димитър Димов изнесе подробности по тези случаи. 95 от случаите са за актове и фишове, а останалите 9 -  за други нарушения.  Славчев и Панчев неправомерно са връщали шофьорски книжки и талони, анулирали са фишове и актове, осуетили са издаването на 5 акта. Определяли са и административни наказания под минимума.

Доста известни шуменци са замесени в тези случаи. Например собственикът на механа „5-ти километър" Валентин Неделчев няколко пъти е използвал услугите на Славчев и Панчев. Бившият шеф на РПУ се е хвалил , че Неделчев му е осигурявал печеното прасенце за Коледа. Двамата неоснователно са отменили съставен акт на сегашния шуменски зам.-кмет Зейнур Чауш. Тогава тя не е била на този пост, но се е познала с двамата, защото им е била преподавател в ШУ. Общинският съветник Петър Атанасов също е искал съдействие от Славчев и Панчев, най-вече за свои служители, извършили нарушения. Услуги са правени и на управителя на фирма „Водно строителство" Руслан Райчев. Галин Славчев няколко пъти е отменял актове и фишове и на кумеца си Илиян Митев. Сред хората, на които е правена услуга, са бившият кмет на село Дибич Атанас Рачев, бившият шуменски зам.-кмет по финансите Сюлейман Бакиев. Отменен е акт и на брата на секретаря на община Шумен Камен Жечев. От 100 на 50 лв. е намален акта на Спас Томанов. Това е станало след обаждане на Славчев от бившия шеф на Областно пътно управление Димитър Ковачев. Томанов бил вуйчо на съпругата на Ковачев. Анулиран е бил и фиш на директора на дом „Детелина" Любомир Пашов, както и на Димитър Воденичаров, който е син на собственика на фирма "Ивет" Иван Воденичаров.

Славчев е помогнал и на дъщеря си Владислава, която причинила ПТП и напуснала местопроизшествието. За да вземат застраховката КАСКО, двамата попълнили документ, че катастрофата е станала ден по-късно, от когато тя се е случила. Тук Славчев ще отговаря за подбудителство за измама. Срещу него има и обвинение за незаконно притежаване на оръжие. Купил си е ловна пушка, която е била у него 40 дни преди да получи разрешение за нея.

Иван Радев ще отговаря само за това, че от 30 на 15 дни е намалил наказание, при което е отнета книжката на Илиян Митов. Според полк. Димов има основание Радев да получи само административно наказание глоба от 500 до 5 000 лева.

С действията си Галин Славчев е нанесъл имуществена вреда и щети на държавата за 2 000 лева. Щетите, нанесени от Панчев са за 1 170 лв.

След приключване на досъдебното производство и изготвянето на обвинителния акт, делото срещу тримата ще се гледа в Районния съд в Шумен, уточни полк. Димитър Димов.