Провериха системите за разделно събиране
Провериха системите за разделно събиране / Дарик Шумен

Районната инспекция по околната среда и водите в Шумен  провери системите за разделно събиране на отпадъци от опаковки. Предприетите действия са във връзка със задължението на Организациите по оползотворяването им. В региона на екоинспекцията, системи за разделно събиране на опаковки от стъкло, хартия, пластмаса и метали има в 4 общини. От тях три са в Шуменска и една в Търговищка област.

Проверките бяха извършени съобразно заявен от организациите списък с адресите на разположените по населените места контейнери. Контролът е по отношение съответствието на посочените в списъците точки с реално поставените контейнери, както и с броя им. По този показател нарушения не са констатирани.

Проблем на обществото като цяло е смесването на битови с разделно събрани фракции, както и увреждането на съдове при неправомерни действия на граждани. Ангажимент на организациите е незабавно да предприемат мерки за тяхното възстановяване. Целта на проверката е постигане на по-висока ефективност при дейностите, свързани с разделното събиране на отпадъци от опаковки.