Проект за над 2 млн. лв. спечели община Шумен
Проект за над 2 млн. лв. спечели община Шумен / netinfo

Община Шумен спечели проект „Нов дом за нашите деца" на стойност 2,176 млн. лв. по Оперативна програма „Регионално развитие". Проектът включва изграждане и оборудване на три центъра за настаняване от семеен тип,съобщават от пресцентъра на администрацията. Проектът изпълнява Националната програма за деинституционализация, която има за цел де изведе децата, лишени от родителски грижи, от специализираните институции чрез създаване на среда за живот, близка до семейната.

Стартирането  на проекта ще бъде в рамките на месец март тази година. Продължителността  на реализацията е 16 месеца.

Два от центровете ще се намират в кв. „Тракия", а  третият в близост до градския басейн. Новопостроените едноетажни къщи ще бъдат с капацитет за настаняване на до 14 деца и средна разгъната застроена площ - 500 кв. м. Във всяка къща ще има обособени по три жилищни сектора с отделен вход, но с обща трапезария.

В трите центъра  ще бъдат назначени 30 души специализиран  персонал от възпитатели, педагози, социални работници.

Дейността на центровете ще бъде финансирана от Оперативна програма „Развитие на човешките  ресурси", за което община Шумен ще подготви проектопредложение в края на 2012 година. Очакванията са дейността да стартира в средата на 2013 година.