Продават на търг капанския етнографски комплекс в Садина
Продават на търг капанския етнографски комплекс в Садина / netinfo

С тревога за бъдещето на капанския етнографски комплекс в поповското село Садина се обърнаха до медиите в Търговище членове на управителния съвет на читалище „Съединение -1889". В него те изразят възмущението си от обявеният за продажба чрез търг Капански архитектурно-етнографски комплекс в Садина.

Обектът е обявен за продан от частен съдия изпълнител и търгът за него ще се проведе в понеделник, 18 март. Заедно с други имоти в село Зараево, собственост на община Попово, Комплексът попада в списък за публична продан за удовлетворяване на вземания на фирма „Пътинженерингстрой Т" ЕАД отредени от съда срещу община Попово.

Този комплекс е с огромна културна и историческа стойност за нашето село. Повече от 30 г. той е дом на културата, в който се съхраняват и развиват капанският бит и фолклор и българските традиции, се казва в откритото писмо. Председателят на читалището Илка Дечева изрази притесненията си, че попадайки в частни ръце, дейността на комплекса ще бъде променена и населението няма да има достъп до него. Читалищното ръководство задава въпроса - няма ли община Попово други имоти, които да бъдат продадени за удовлетворяване на вземането и защо с населението на Садина не са проведени предварителни разговори. „До там ли се стигна - да се продаде сърцето на Садина?", се пита в отвореното писмо.